Дітям про Великдень | Як розповісти дітям історію Великодня

Найсвітліші і найбільші свята для людини-християнина пов’язані з віхами життя Ісуса Христа. І якщо європейське християнство західного обряду весь рік готується до святкування Різдва Сина Божого, то християни східного обряду — православні — найбільшим святом вважають Великдень, або Воскресіння Христове.

Дуже важливо правильно підготувати дитину до світлого пасхального дня, є розповівши про головне його значенні — велику жертву Божого Сина.

Дитяче серце вразливе до болю і повно співчуття. На цій великій хвилі даного від народження гуманізму діти (як ніхто інший) способи благодатно увібрати ідейну підоснову свята і відгукнутися на нього всією повнотою дитячої бездонною душі. Сам розповідь може мати кілька видових форм, одна з яких викладена нижче.

перемагаючи морок

За всю історію існування (а це кілька мільйонів років), людству довелося пережити чимало нелегких сторінок. Боротьба за виживання в світі хижих тварин (наприклад, шаблезубих тигрів і шерстистих носорогів) змінювалася низкою воєн держави з державою. Війни закінчувалися, але наступали часи смути, коли доводилося відбиватися від менш щасливих, але більш заздрісних власних сусідів.

Навчившись воювати, людина кожен день знаходився в поєдинку зі норовливої ??долею. Про це свідчить навіть Біблія, розповідаючи про братів Каїна і вбитого ним через заздрощі Авеля.

А далі — більше.

І настільки людство загрузло в гріхах, війнах, смертях і насильстві, що ніякого просвіту вже не передбачалося. Адже кожне слово, умисел або дія повертається до свого господаря стократно. Ось і покрилася вся Земля темрявою, що виходила від людських душ, які не знають любові і виділяють злобу, агресію, ненависть.

Майбутнє людства вимальовувалося в дуже жалюгідному вигляді, так як дотримуючись закону сторицею (за яким людина — сіяч своєї долі, і посіявши зерно ворожнечі — пожне врожаю в сто разів більше) попереду очікувався лише морок і самознищення.

Світло неминущий …

Так і зникло б все населення нашої красивої квітучої планети, якби не зглянувся Отець Небесний над створіннями своїми нерозумними і не послав зачерствіли людям Сина Єдинородного з новим законом.

Цей закон, названим Новим Завітом, дарував порятунок і рятував від смерті в тому випадку, якщо людство:

  • одумається;
  • покається;
  • перестане знищувати собі подібних;
  • «Він любити один одного» незважаючи ні на що.

Не знаючи неправди, Син Божий проповідував позбавлення від гріхів навіть найстрашнішого з найбільш злих грішників. Прийшовши на Землю, покриту темрявою, Ісус був світлом, все висвітлює і всіх просвіщає.

І адже від людей потрібно зовсім небагато:

  • ніколи більше нікому не робити зла;
  • прийняти Новий Завіт;
  • жити його не порушуючи.

Але відмовилися люди від можливості порятунку: звикли до гріха і його чорноті. Та й світло Христової любові занадто очі їм різав — зачерствіли їхні серця і позсихалися від немилосердною злоби.

Смертю смерть подолав »…

А щоб не заважав їм безгрішний Ісус жити і далі в звичному непроглядній зло, задумали вони страшне — вбити Божого Сина.

І розіп’яли Його на хресті (а така смерть вважалася дуже ганебної і піддавалися цієї страти виключно лиходії і вбивці).

Страждаючи на хресті, не словом проклять посилав Син Єдинородний на адресу своїх мучителів, а прощення убивцям він випрошував у Батька свого.

У п’ятничний день страти не один грішник прозрів, зрозумівши весь страшний смисл — навіть розбійник, розп’ятий поруч, покаявся і був врятований.

Проповідуючи життя вічне, Христос обіцяв, що на третій день після смерті своєї воскресне.

Дуже боялися цього лиходії і поставили варту невсипущу охороняти гробницю Христа.

Як же раділо зло! Святкувало і раділо! Та тільки що може зробити маленький чоловік проти волі самого Бога?

На третій день після страшної (пристрасної) п’ятниці, саме в неділю (а в честь такої події навіть день назвали неділю), прийшли благочестиві праведниці до гробниці — а тіла там і немає — воскрес Христос і перейшов з царства померлих в життя вічне, як і обіцяв.

Христос Воскресе!

Саме так люди вітають один одного в світле пасхальну неділю, пам’ятаючи про ту ціну, яку заплатив Господь за наше право і далі жити на Землі, несучи в своєму серці радість, любов, милосердя, всепрощення.

У цей Великий День дзвони всіх храмів сповіщають про Воскресіння Христове:

  1. Служаться святкові цілонічні богослужіння.
  2. Урочисті хресні ходи закінчуються тріумфальним пасхальним тропарем, які ставлять на перше, що воскрес із мертвих, Христос подолав розруху, тлін і смерть!
  3. Запалюються святкові свічки і освячуються ритуальні пасхальні страви: паски, паски, фарбовані і розписані яйця.
  4. Серце кожного християнина переповнює величезна радість перемоги світла над темрявою.

І весь народ (пам’ятаючи про страшну жертву за людство Богом принесеної) знає, що немає нічого страшнішого, ніж порушити найголовнішу заповідь Христову любов і відчувати злість, агресію, сіючи ненависть і знищення.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!