Исповедь: як правильно називати свої гріхи на сповіді, поради батюшки

Якщо ви зважилися, і вас цікавить сповідь, як правильно називати свої гріхи на сповіді -овети батюшки вам допоможуть правильно зорієнтуватися. Ось вирішив чоловік -се, досить жити в гріху, піду в храм, сповідаюся, почну життя іншу, чисту, камінь з душі скину. Це дуже добре, особливо, якщо є відчуття похибки, розуміння неправильно життя, хочеться від усього цього бруду позбутися, і почати жити чесно, світло, з легкістю в серці.

Що робимо не так?

Коли прийшов такий усвідомлення -ледующій етап: як правильно підготуватися? Батюшки розповідають, що часто люди і перший, і третій-десятий раз приходять на сповідь абсолютно не підготовленими. Ну, тобто -ні начебто готувалися, канони читали, виписували гріхи свої на листочок, щоб не забути нічого, приходять, називають ці гріхи -о покаяння немає. Тобто людина не вірить, що йому в Таїнстві простяться гріхи, не має наміру виправитися -ріложіть самому якісь зусилля, і просити Господа допомогти в цих зусиллях. Ось приходить людина і кається -вирішити, курю і алкоголь вживаю. Ну, і далі що? Має він намір виправитися, змінити своє життя? Або просто прийшов сказати про це -а, знаю, грішно, але міняти нічого не збираюся. Яка це сповідь? Формальна, мертва, і толку від неї -е багато.

Дізнайтеся, як православним правильно хреститися.

Як гріхи називати

Або навпаки, прийде людина і починає перераховувати формально список гріхів: грішний засудженням, мшелоїмство, гординею і так далі. І що це? Потрібно дати зрозуміти священика, що ховається за цими словами. Не просто побачити їх в книжечці зі списком гріхів, і виписати їх, а пояснити, що саме має на увазі. Священикові не потрібні розлогі розповіді, як той, хто сповідається саме здійснював гріх, та ще й зі всякими подробицями, і бажанням вигородити себе, показати, що не такий вже і гріх на кшталт зробив, але і простого формального перерахування 1-2 словами теж недостатньо.

Якщо людина хоче покаятися в тому, що наприклад, дратувався, грішний гординею і самолюбством, потрібно хоча б коротко пояснити, в чому це проявлялося, і показати явне бажання позбутися від цього, змінитися. Просити Господа допомоги, щоб змінити себе, припинити гніватися на чоловіка з кожного приводу, лаятися на дочку за будь-яку дрібницю, пишається перед сусідами своїм достатком і так далі. А не просто прийти і сказати: Я грішив марнославством і роздратуванням.

Коли ми читаємо молитовні правила, особливе вечірній, де є перерахування гріхів, там з досвіду святих отців є деякі слова, сенсу яких ми не дуже розуміємо -шелоімство, сквернопрібитнічество -рі сповіді не потрібно їх використовувати Ростов своїми словами говорити. Адже якщо людина щиро кається в гріхах, він і слова відповідні їм відповідно знаходить, а не книжковими фразами формальними відмовляє.

Є гріхи сороміцькі, які детально, звичайно, розповідати не потрібно, але потрібно так про них сказати, щоб батюшка зрозумів, про що, власне, йдеться, і зрозумів ступінь цього гріха. Покаявшись в цьому, потрібно забути, і не повертатися до цього, а якщо пристрасті продовжують терзати -росіть у Господа, щоб допоміг впоратися, дав сили. І Господь допоможе. Якщо людина докладає зусилля і на допомогу Божу сподівається, він її отримає, тому що Господь хоче нашого виправлення, і допомагає тим, хто щиро бажає виправитися, і не тільки бажає, але докладає сили, намагається. Але потрібно розуміти, що ми слабкі самі по собі, через гріховної своєї натури і схильності пристрастям, але, якщо сподіватися на допомогу Отця небесного -се поступово може виправитися.

Як готується до сповіді

Часто сповідь проходить формально і безрезультатно, тому як готуватися до неї правильно не вміємо. Священики радять: краще за все робити так: кожен день, ввечері коротко пробігтися по всьому прожитому дню, згадати, що зробив не так, може, кого образив, не виявив любові, розгнівався — записати це в зошит, з наміром не повторювати гріхів, і в вечірньої молитви же в них покаятися. Тоді, якщо кожен день так робити, коли настане день сповіді, нічого не забудеться, не пропустивши, і на сповідь прийдеш підготовленим, а не будеш стояти і болісно згадати Що ж такого я зробив за тиждень-місяць-три з минулого сповіді.

В пост перед сповіддю: картопляні зрази з грибами покроковий — рецепт з фото.

Перед сповіддю також потрібно ще роздум -очему я впадаю в такі гріхи, що цьому сприяє, і що я можу зробити -аби змінитися і не творити такого больше.ужно йти сповідатися, з щирим бажанням виправитися, і просити Божої допомоги в цій справі. Якщо гріх є, людина його бачить, але як би знає, що він від нього не позбутися сам, не під силу, то треба просити якраз у Господа допомоги, щоб зненавидіти цей гріх і відстати від нього.

Не забувайте померлих своїх, почитайте батьківські суботи! (Дізнайтеся, коли вони в 2016 році).

Про кохання

Батюшка каже -се гріхи від того, що кохання в нас немає. Ось подумайте, якби ми, як Бог велить, любили один одного -и б ображали, обманювали, крали, гнівалися? Ні. Тому як любов усе зносить, випинає гідності людини, приховує недоліки. А ось якщо немає любові -огда і все відбувається: Бога не любимо, чи не соромимося перед ним грішити, страху не маємо, що скривдимо його поганим вчинком. Людей не любимо -чітаем себе краще, підносимося, пишаємося, грішимо марнославством. Всі гріхи від цього — це дві перші і найважливіші заповіді -юбовь до Бога і свого ближнього, якими вважаються всі люди, на шляху нашому зустрічаються. Бог не дарма їх посилає нам, нічого випадкового немає Бога, це треба розуміти. І якщо ти відкинув руку, простягнуту за допомогою -амого Господа відкинув, адже це, може, Він у вигляді прохача перед тобою постав. Це треба розуміти, тоді і без всяких списків буде зрозуміло, чим грішили, що виправити потрібно, про що каятися і просити Божественної допомоги, тому як своїх силоньок бракує. Лукавий сильний, і насилає на людей страсті-напасті. Але -сесілен лише Господь, тому все можливо з Його Божественної допомогою.

Література в допомогу

Перед так званої «генеральної сповіддю» добре б, звичайно, переглянути ті горезвісні списки, яких зараз в інтернет повно, щоб просто в голові уявити все, чим можеш бути грішний. Адже при нашій розбещеності і вільних вдачі нині люди часто і гріхів то своїх не бачать — вони адже як все живуть, чого там грішного? І ще добре б почитати книгу Іоанна Крестьянкіна, яка називається «Досвід побудови сповіді», батюшки кажуть: багато корисного знайдете у неї. І потрібно пам’ятати -аже якщо явних гріхів немає, то придивитися до себе — що є? Смирення, лагідність, терпіння, любов, турбота про ближнього, прояв співчуття, бажання допомогти, підтримати, не пройти мимо, не відфутболити, вникнути, подати руку допомоги — це є? І взагалі, потрібно розуміти, навіть якщо здається, що ніяких явних гріхів немає, не означає це, що ми святі, і каятися нам нема в чому, і виправлятися теж нема в чому. Ми брудні в турботах, егоїзмі, не даємо досить любові близьким, не належимо до них, як Бог велів — це вже є гріх, і привід до виправлення.