Іверська ікона Божої Матері, від чого допомагає

Образів Богородиці, з любов написаних в різні століття, сила-силенна, і особливе місце серед них займає «Іверська» ікона Божої Матері, від чого ж вона допомагає, чому до неї так багато народу приходить, яка історія цієї чудової ікони?

Подивіться ще: Різдво коли святкують ?.

Чим відома ікона?

Істрія стверджує, що ікону цю написав власноруч апостол Лука, коли ще Богоматір жива була. В цьому її найперша цінність. Потім слід дуже незвичайна і цікава історія цієї ікони.

Жила собі богобоязлива жінка, і був у неї вдома особливо шанований нею образ Богородиці «Іверська», який на стіні в кімнаті висів. І вона, і син її гаряче завжди молилися перед вищеназваної іконою і дуже шанували Богородицю. Було це в 9-му столітті.

Але ось візантійський імператор Феофіл почав посилати своїх воїнів на винищення ікон, і прийшли в будинок до цієї жінки. Солдат, побачивши на стіні великий образ Богоматері, метнув злорадно в неї списом, і потрапив прям в лик Богородиці. І тут сталося диво -з пробитою списом рани стала витікати кров! Солдат в жаху впав на коліна і став просити пощади, а потім солдати від побаченого в шоці кинулися геть із цього будинку.

Жінка з сином, боячись, що солдати можуть повернутися за іконою, коли шок у них пройде, як стемніло, винесли ікону до моря, і опустили на воду. Друге диво їх вразило першого -кона стала сторч на хвилі і попливла. (До речі, син тієї жінки пізніше став афонским ченцем).

Минуло два століття, і ченці на Афоні побачили наближається до берега світиться стовп. Одні з них, а це був Гавриїл Святогорець, помолившись, вийшов по воді до світла, і побачив ікону Богородиці, взяв її і приніс в монастир. Спочатку монахи з глибокою повагою, уражені дивом, встановили ікону в монастирі. Але вранці, зовсім здивовані, застали ікону над монастирськими воротами. Як вона туди потрапила ?!

Її знову перенесли в монастир, на наступний день картина повторилася. Так тричі повторювалося це, поки уві сні одному Гавриїлу не з’явилася матір Божа. Вона дала зрозуміти -е не треба зберігати в монастирі, вона сама буде охороняти ченців. І ікону закріпили в кіоті на монастирських воротах, а вона за дії ці отримала другу назву «Вратарница».

Дуже часто ще Божа Матір через свою ікону надавала допомогу ченцям в самих різних важких ситуаціях -редупреждала про нашестя ворогів, епідемій, рятувала їх. Розповідають очевидці, перед якоюсь серйозною ситуацією біля ікони починає розгойдуватися сама по собі лампадка, і чим серйозніше небезпека, тим сильніше розгойдується, що аж масло проливається через краю. Так Матір Божа вірних своїх про небезпеку заздалегідь попереджає, б зненацька не застали.

Подивіться, як і коли Благовіщення Богородиці відзначають.

Тому ікону цю шанують афонські ченці особливо, і з часом для неї спеціальних храм усередині монастиря побудували, і вона тепер там знаходиться. Списки ж її розійшлися по всьому світу. І всюди шанують цей образ Богородиці, всюди вона чудеса показувала.

Ігнатій Брянчанінов, свого часу на Кавказі будучи, писав багато про чудеса, які там відбувалися з християнами біля ікони Іверської. Коли 12 столітті всім відома цариця Тамара, ставши вдовою, вийшла за осетинського князя, вона з собою Іверську ікону до нього привезла, і стала християнство там проповідувати. Благочестива цариця багатьох до віри нашої привела, багато храмів збудовано там було. Храм, де була поміщена Іверська ікона, тричі горів, а ікона дивом не пошкоджене залишалася. У смутні часи, коли на Кавказі знищувалося християнство, чудесними знаменнями ікона врятувала багато осетинських і черкеських сімей, ніж ще більше зміцнила в вірі.

У чому допомагає?

Як надає допомогу ікона, в чому допомагає, коли до неї звертатися, при яких ситуаціях, з якими проблемами?

Потрібно в першу чергу розуміти -омогает не як така ікона, а Богородиця, до образу якої, на іконі зображеної, ми звертаємося. Матір Божа була колись людиною земним, як і ми, тільки особливо праведної, за що і дарував Їй Господь таку милість -ина Божого народити. І тому, що бувши сама земною жінкою, вона нас краще за всіх небожителів розуміє, і молитви Її перед Сином найсильніші, за весь світ молиться Вона, вкриваючи нас своїм омофором, захищає від усіляких бід. Потрібно тільки з вірою вдаватися до Її заступництва святого, і Вона з радістю відгукнеться на прохання наші,

До Іверської ікони вдаються в різних ситуаціях — особливо допомагає вона свого дому захищати від бід усіляких, сили нечистої і інших напастей. Тому її в будинку намагаються ближче до вхідних дверей розташувати, здійснивши, таким чином, сильний захисний бар’єр, через яких нечиста сила не проб’ється в будинок.

Потім ще до неї вдаються для допомоги душевнохворим, людям, що розкаялися, щоб допомогла, сили дала вистояти, різних недуг позбавлення дає Богородиця, якщо до Іверської ікони її вдаватися. Ще стверджують, що ікона добре допомагає, якщо у кого вінець безшлюбності -нять його, особливо до жінок та їхніх проблем прихильною, заступається перед Господом про них. Так що всі, хто хоче допомоги від нашої небесної заступниці, вдавайтеся до Її іконі Іверська, якщо з чистим серцем щиро просити -Сім допоможе.